ORDER@SWEDISHBRAND.SE
08 545 185 55

Tertre Roteboeuf

Tertre Roteboeuf har en unik vinstil där François har sina egna idéer om hur vingården ska skötas. Vinrankorna växer bland annat lägre och skapar på så sätt ett eget mikroklimat i förhållande till marken. Detta ger nästan en grad högre temperatur, vilket gör att druvor mognar helt perfekt. Första årgången som lanserades år 1978 utgick från en föråldrad vingård, men François hade målet i sikte och gjorde ständiga förbättringar. Sju år senare beslutad han sig för att lagra sitt vin till 50% på franska ekfat, en andel som idag har uppgått till 100% på fransk ek. Vingårdarna ligger i en sydöstlig sluttning i St. Emilion och jordmånen är rik på kalk och lera. Den är planterad till 80% med Merlot och 20% med Cabernet Franc. Snittåldern på rankorna är över 40 år, men vissa andelar av hans Cabernet Franc odling närmar sig 50 år. Vingårdsläget är ett av de svalare och Tertre Roteboeuf är ofta en av de sista som skördas på hösten. François startade sin vinmakarkarriär på en annan vingård i St. Emilion, Château Figerac, år 1975 där han ville lära sig allt om vinmakning. Efter ett par år började han på Tertre Roteboeuf som då hette Le Tertre. Han var redan då inställd på att göra ett extraordinärt vin och eftersom flera vingårdar på den högra stranden hade Tertre i sitt namn var det logiskt att lägga till ytterligare ett namn. Han valde Roteboeuf och Tertre Roteboeuf kan, lite slarvigt, översättas till de idisslande korna. Till de absoluta toppåren av Tertre Roteboeuf räknas 2015, 2014, 2012, 2010, 2009, 2008, 2005, 2003, 2001, 2000, 1998, 1990 och 1989. Vi på Swedish Brand kan för närvarande erbjuda årgångarna 2008 (1999:-), 2009 (2499:-), 2010 (2999:-), 2011 (1999:-) och 2012 (1799:-). François Mitjavile François Mitjavile tog över Château Tertre Roteboeuf 1978 från sin svärfar, Gilard-familjen. Det var den första årgången som han gjorde vin helt själv och efter några försök kom hans stora genombrott 1985. Ett nytt kultvin såg dagens ljus och sedan dess har kvaliteten bara ökat. Idag kan Château Tertre Roteboeuf tävla med Premiers Grand Cru Classés i Saint-Émilion och de bästa 2 Crus Classés i Haut-Medoc. De kan till och med utmana Premiere Crus. Vingården har en av det mest unika och enastående terroirer i området. Där finns 4 till 5 lager av olika sorters lera under kalksten, från lätt till tung. Stilen på François Mitjavile’s viner uppnår han genom att vänta länge med att skörda. Druvorna måste ha nått sin perfekta mognad, något som alltid gör att han riskerar att druvorna förstörs om det blir dåligt väder. Hittills har vädergudarna generellt stått på hans sida och många av Francois Mitjavile’s årgångar hade kunat märkas med termen “vendange tardive”. Denna mycket sena skörd, tillsammans med lång alkoholjäsning och extraktion vid 35 grader celcius resulterar i kraftfulla, saftiga och välstrukturerade viner med enorm sötfruktighet och köttighet, där frukten och tanninerna ligger i perfekt balans. Att jäsa under så hög temperatur är förknippat med stor risk, då allt kan omvandlas till vinäger, men han säger att “hans” jäst helt enkelt kan klara av så hög temperatur. Ett annat karaktäristiskt drag är det låga skördeuttaget som är max 35 hektoliter per hektar. Hans viner har stor personlighet och även karaktärsdrag som speglar jordmånen. François brukar säga: “Låt oss se vad jordmån och väder har lagat till i år, och låt oss göra det bästa möjliga utav det. Mirakel kommer framför allt från Moder natur.” Sedan årgång 1994 har François tagit bort ordet “Château” från vinernas etikett. Han tänkte att detta berömda ordet lät lite väl pretentiöst och inte passade in på hans sätt att arbeta. Idag är han erkänd och respekterad av majoriteten av Château-ägarna i Bordeaux, inkluderat de stora, men så var det inte nödvändigtvis på 80-talet. På den tiden sågs han som en udda person med konstiga idéer.

  • Artikelnummer: 88345
  • Typ: Rött vin
  • Producent: François Mitjavile
  • Land: Frankrike
  • Region: Bordeaux
  • Förpackning: Flaska
  • Storlek: 750 ml
  • Alkoholhalt: 14%
  • Druvor:
  • Cabernet Franc
  • Merlot
  • Årgång: 2011
  • Klassificering: Saint-Émilion Grand Cru
  • Lagringspotential: 5-25 år
  • Förslutning: Naturkork
  • Kolli: 6
  • Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse
    Swedish Brand
    Jag är över 25 år
    swedishbrand.se innehåller information om alkoholhaltiga
    drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.