ORDER@SWEDISHBRAND.SE
08 545 185 55

Tenuta di Sesta

Vingården Tenuta di Sesta ligger i de södra delarna av Montalcino, mellan Sant’Angelo i Colle och Castelnuovo dell’Abate. Vingården ligger vackert belägen på en kulle mellan 200 till 400 meter över havet, nära det välkända, historiska klostret Sant’Antimo som har anor från romartiden. Överallt finns tecken på romarnas framfart och "Sesta" kommer från ordet "Sesta" som stod för milstolpe just där kyrkan Parish Church of Saint Mary i Sexta en gång stod längs den gamla vägen från Roselle till Chiusi. Det finns många arkeologiska fynd längs just denna väg, som på den tiden var en viktig etruskisk kommunikationsväg.

Den vackra egendomen var under århundraden föremål för otaliga tvister mellan biskoparna i Siena och Arezzo. Det är inte känt hur länge detta kloster var i drift, men det är troligt att det slutade strax efter närliggande Valle Storcia grundades och den snabba expansionen av klostret Sant'Antimo. All mark på fastigheten Sesta blev säkerligen en del av klostret. Vingården Sesta bildades efter utbyggnaden av Republiken Siena och nedgången och efterföljande avveckling av klostret år 1462.

Under expansionen köptes Sesta av den nobla familjen Tlomei, som byggde det vackra kapellet på gården för att hedra St Katarina av Siena. År 1850 passerade fastigheten genom händerna på Felice och Giovanni Ciacci, två bröder från Castelnuovo dell'Abate. De första flaskorna Brunello di Montalcino från Sesta producerades 1966 av Giuseppe Ciacci, som är far till den nuvarande ägaren Giovanni. Det var samma år som Brunello "upptäcktes" och fick sin DOC status. På den tiden fanns det bara tolv gårdar i området och det är anledningen till att Sesta anses vara en av de äldsta egendomarna i Montalcino.

Montalcino är enda vinregionen i Toscana som gör vin till 100% på enbart druvan Sangiovese, Sangiovese Grosso för att vara exakt, en druva som ofta går under namnet Brunello, som betyder den lilla bruna. Det finns två distinkta stilar av Brunello vin i området, en som tenderar att oxidera och bli mer mot torkad frukt och en stil som är väsentligt mycket fruktigare med frisk, fräsch frukt. Sesta Estate sträcker sig över cirka 200 hektar, varav endast 30 är ägnade åt vinodling. Av dessa är 13.5 ha registrerad som D.O.C.G. för produktion av Brunello di Montalcino. Egendomen värnar om sitt historiska arv och har två hektar försöksvingård som bevarar identitet och historia för området. Nyligen genomförde de ett klonurval på gården för att bevara de bästa och mest historiska klonerna. På Tenuta di Sesta har jakten på det maximala uttrycket av terroir och vinkvaliteten alltid varit av största vikt och uppnås genom övervakning av väder, vinstockar och jordmån.

Tenuta Di Sesta Brunello Di Montalcino Rött vin, Italien
Tenuta Di Sesta Camponovo Toscana Rosso Rött vin, Italien
Tenuta Di Sesta Poggio D’arna Toscana Rosso Rött vin, Italien
Tenuta Di Sesta Rosso Di Montalcino Rött vin, Italien
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse
Swedish Brand
Jag är över 25 år
swedishbrand.se innehåller information om alkoholhaltiga
drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.