ORDER@SWEDISHBRAND.SE
08 545 185 55

François Mitjavile

François Mitjavile tog över Château Tertre Roteboeuf 1978 från sin svärfar, Gilard-familjen. Det var den första årgången som han gjorde vin helt själv och efter några försök kom hans stora genombrott 1985. Ett nytt kultvin såg dagens ljus och sedan dess har kvaliteten bara ökat. Idag kan Château Tertre Roteboeuf tävla med Premiers Grand Cru Classés i Saint-Émilion och de bästa 2 Crus Classés i Haut-Medoc. De kan till och med utmana Premiere Crus. Vingården har en av det mest unika och enastående terroirer i området. Där finns 4 till 5 lager av olika sorters lera under kalksten, från lätt till tung.

Stilen på François Mitjavile’s viner uppnår han genom att vänta länge med att skörda. Druvorna måste ha nått sin perfekta mognad, något som alltid gör att han riskerar att druvorna förstörs om det blir dåligt väder. Hittills har vädergudarna generellt stått på hans sida och många av François Mitjavile’s årgångar hade kunat märkas med termen “vendange tardive”. Denna mycket sena skörd, tillsammans med lång alkoholjäsning och extraktion vid 35 grader celcius resulterar i kraftfulla, saftiga och välstrukturerade viner med enorm sötfruktighet och köttighet, där frukten och tanninerna ligger i perfekt balans. Att jäsa under så hög temperatur är förknippat med stor risk, då allt kan omvandlas till vinäger, men han säger att “hans” jäst helt enkelt kan klara av så hög temperatur. Ett annat karaktäristiskt drag är det låga skördeuttaget som är max 35 hektoliter per hektar. Hans viner har stor personlighet och även karaktärsdrag som speglar jordmånen. François brukar säga: “Låt oss se vad jordmån och väder har lagat till i år, och låt oss göra det bästa möjliga utav det. Mirakel kommer framför allt från Moder natur.”

Sedan årgång 1994 har François tagit bort ordet “Château” från vinernas etikett. Han tänkte att detta berömda ordet lät lite väl pretentiöst och inte passade in på hans sätt att arbeta. Idag är han erkänd och respekterad av majoriteten av Château-ägarna i Bordeaux, inkluderat de stora, men så var det inte nödvändigtvis på 80-talet. På den tiden sågs han som en udda person med konstiga idéer.

År 1987 fick François Mitjavile ett tips från en vän om intressant mark i Côtes de Bourg. Han åkte till Roc de Cambes dagen därpå, tittade på området i hällregn och stoppade ner fingret i marken för att analysera jordmånen. Efter en mycket kort stund sa han: “Jag ska köpa den här marken”. Jordmånen är krita och lera och rankorna är över 50 år gamla. Vingården ligger nära en flod som säkrar upp ett stabilt micro-klimat samtidigt som det förebygger vinter- och sommarfrost.

I skrivande stund verkar François Mitjavile på fyra olika vingårdslägen: Château Tertre Roteboeuf, Château Tertre de la Mouleyre, Domaine de Cambes och Roc de Cambes

Château Tertre de la Mouleyre Rött vin, Frankrike
Domaine de Cambes Rött vin, Frankrike
Domaine L'Aurage Rött vin, Frankrike
Roc de Cambes Rött vin, Frankrike
Tertre Roteboeuf Rött vin, Frankrike
Vi använder cookies för att ge dig en bättre användarupplevelse
Swedish Brand
Jag är över 25 år
swedishbrand.se innehåller information om alkoholhaltiga
drycker och riktar sig till dig som har fyllt 25 år.